Ce se intampla in mintea noastra cand auzim „Te iubesc”?

iulie 8, 2016 // Categoria:

 

Ce se intampla in mintea noastra cand auzim “Te iubesc”

 

„Te iubesc” nu este doar un simplu cliseu pe care il spunem cand suntem fericiti, ci are o putere atat de mare, incat, atunci cand il auzim, incat si genereaza o stare euforica la nivelul intregului corp.


In opinia psihologului Alexandru Plesea, iubirea este, in fapt, si cea mai puternica emotie – masurata de cercetatori – pe care corpul nostru o poate manifesta, dar aceasta nu vine din minte, ci este doar coordonata de catre minte. Ea produce in noi o forta atat de mare, incat toate cele cinci simturi fizice isi maresc intensitatea. Gustul este altul, atingerile mai intense, privirea mai agera si vigilenta, auzul mai calibrat si mirosul mai fin. Studiile arata ca procesele de memorare, amintire si inovatie, in timpul unei relatii de iubire devin mult mai facile si deschizatoare de noi oportunitati in viata. Mai mult, specialistul considera ca iubirea este singura stare care il conduce pe om sa observe ce puteri are de fapt, insa gandurile, obiceiurile si chiar prejudecatile noastre ne impiedica sa o traim intens si pe termen lung.

“Iubirea – ca stare – o avem genetic intiparita in fiecare dintre noi, este substanta prima din care suntem claditi. Insa mintea noastra a generat un sistem alternativ, dihotomic, care estompeaza sau remodeleaza fluxul de iubire care ne curge prin fiecare celula a corpului nostru. Acest sistem alternativ construit artificial de creier, care a primit aceste invataturi de la societatea contemporana, ne impinge spre iubire unilaterala, spre iubire conditionata si spre orgolii in dragoste. Aceasta stare duala in care traim – iubirea inseamna libertate totala / iubirea implica conditii – experimentam confuzia, stresul si starile de anxietate si ne este foarte greu sa vedem si sa experimentam acest sentiment in starea lui pura. Iubirea are nevoie sa fie inteleasa ca fiind neschimbatoare, neconditionata de ganduri, nu fluctueaza si nici nu depinde de factorii externi. Ea fiind un proces al inimii, si nu al gandurilor. Gandurile sunt de fapt obisnuinta mintii, care de cele mai multe ori distrug casnicii, relatii, colaborari etc”, considera psihologul Alexandru Plesea.

Ce se intampla in mintea noastra cand auzim “Te iubesc”
Psihologul Alexandru Plesea

Primul “Te iubesc” inseamna aprobarea sentimentelor. “Te iubesc” spus in timpul unei relatii lungi, inseamna confirmare primului “Te iubesc”

Exponentul sau simbolul sentimentului de iubire, in toata conventia noastra sociala, este expresia “Te iubesc”, iar implicatiile acesteia au depasit cu mult granitele sale initiale. In acelasi timp, psihologul afirma ca povestile de dragoste aflate la inceput, sunt guvernate de iubire pasionala, care activeaza o cantitate mare de oxitocina – hormonul fericirii si a atasamentului. Primul “Te iubesc” pe care il spunem persoanei dragi va fi perceput la nivel mental ca fiind aprobarea si acceptarea sentimentelor. ’’Te iubesc’’ va transcende omul dintr-o stare fizica intr-una pur spirituala. Cu cat repetarea cuvintelor ’’Te Iubesc’’ va fi confirmata unul altuia, cu atat mai mult omul va fi readus la starea initiala, puternica si transcendentala pe care a avut-o la prima auzire a acestor cuvinte. “Invatarea repetarii cuvintelor ‘’Te iubesc’’ catre persoanelor dragi devine o expresie cu putere atat de mare, atat din punct de vedere emotional, cat si mental, incat poate invinge toate filtrele mentale care impiedica iubirea sa se manifeste la nivelul cel mai inalt. Spuneti-le des parintilor, bunicilor, fratilor, verisorilor, sotiilor, sotilor, iubitilor si iubitelor acest Te iubesc deoarece depresiile, supararile si toate starile negative produse de creier pot disparea instantaneu datorita acestui mic impuls. Perceptia pe care o vedem de la cei care spun des „Te iubesc”, este construita in jurul starilor de fericire, venita din bunavointa si ajutor nelimitat, mila, iertare si intelegere fara judecata”, conchide psihologul Alexandru Plesea.

 

ANDRA ON INSTAGRAM

LOAD MORE